Am decis sa scriu acest articol pentru ca multi dintre voi ne intreaba despre ouale crude, daca sunt bune pentru voi, daca vi le recomand sau nu.
Majoritatea acestor intrebari fac referire strict la albusul crud. De unde a pornit toata aceasta idee? Culturistii, ce trebuie sa manance extrem de mult pentru a sustine toata masa musculara pe care o au, din lipsa de timp, uneori de pofta de mancare, aleg sa bea cateva albusuri, ce ofera, pe 100 de grame, 10 grame de proteine si cantitati de carbohirati si grasimi apropiate de 0. Un pahar de 250 de ml de albus de ou e echivalentul unui shake proteic ca si cantitate de proteina, deci nu e de mirare ca multi culturisti aleg sa isi consume astfel ouale, in loc sa le gateasca.
Acum… este oare bine sa mancam albusul de ou crud? De fapt, mai general, este bine sa mancam oul crud? Raspunsul pe scurt… NU! In continuare va explic si de ce:
In primul rand, probabil cu totii ati auzit de Salmonella, stiti ce face, ce este si stiti ca puteti muri de la ea. Nu voi vorbi despre acest lucru, caci sansele ca oul tau sa fie contaminat sunt extrem de mici, iar de cele mai multe ori nu oul este problema, ci coaja contine pea ea Salmonella, deci cata vreme iti speli oul inainte sa il spargi, pentru a nu cadea nimic de pe coaja oului in paharul tau, de salmonella putem spune ca ai scapat. Adevarata problema cu ouale crude este prezenta unor asa-zisi antinutrienti, cum ar fi ovoinhibitorul, ori avidina, prima interferand actiunea tripsinei, ducand la probleme digestive, facand digestia proteinei mult mai dificila, iar a doua diminuand absorptia biotinei, una dintre vitaminele B, din alimente prin formarea unui legaturilor avidina biotină.
Vestea buna este ca acesti anti-nutrienti dispar in urma gatirii, deci nu trebuie sa ne facem griji cata vreme ne gatim ouale.
Tineti cont totusi si ca modul de gatire este foarte important, daca gatiti ouale in mult ulei doar pentru a le manca gatite, va faceti mult mai mult rau. Recomand sa le fierbeti, ori sa le faceti intr-o tigaie in care nu se lipsete. Mai bine, le puteti face intr-un ibric cu apa. Cum ? Puneti apa in ibric la fiert pana da incepe sa clocoteasca. In acel moment spargeti oul si ii dati drumul pe in apa care clocoteste. Apa se va opri din clocotit iar oul se va duce la fund, unde se va gati. In cateva minute(4-5) oul nostru este gata si numai bun de mancat. Un ou ochi, folosind doar apa:). Puteti aplica tehnica de mai sus si doar pentru albus, iese la fel de bine. Daca ibricul vostru este ingust, folositi ceva cu o deschidere mai larga, ca sa puteti sa luati oul de pe fund cu o spatula la final, fara sa il rupeti.